Espectacles
de butxaca

5 ESPECTACLES DE BUTXACA EN GIRA

Els espectacles de butxaca són espectacles de molt petit format que promouen la literatura oral o d'autor per a públic divers.

Espectacles que donen a conèixer tant les primeres literatures d’infants (cançonetes, entrebancallengües…) com la poesia popular o d’autor on hem comtat amb la participació de Roser Ros, la companyia de dansa urbana Brodas Bros o el compositor Gerard Valverde.

01.

Tocadits

02.

Picaplat

03.

Peu i toc

04.

La gent de la meva escala

05.

La Quela
La Tomasa

01. CICLE INFANTIL

TOCADITS

Quelcom tan aparentment senzill com un parell de llibres damunt d’una tauleta, dues mans vestides amb guants de colors i tot un repertori de cançonetes i jocs per comptar, per jugar a desaparèixer tot dient Tat!, per fer pessigolles, per saltar a ritme de l’arri arri tatanet, per ajudar a menjar o a agafar el son.

La veu i la mirada, el gest i el ritme i, sobretot, la proximitat. Una acció́ lúdica feta de paraula, durant la qual els menuts connecten visualment i sonora amb el menador de la sessió́; la durada d’aquestes connexions té a veure amb l’edat de l’infant i la relació́ que té amb l’adult amb qui juga.

Objectius:

  • Conèixer el repertori poètic oral de tradició catalana
  • Descobrir paraules, sons, ritmes que formen part de la tradició oral
  • Ús de la llengua oral per evocar i relatar fets i expressar idees.

 

Fitxa tècnica

→ Durada: 35m

→En marc escolar públic màxim 25 alumnes ( 1 grup clases )

→ Espai escènic 4mx2m

→ En cas d’espai gran o mala sonorització micro de diadema i taula de so

→ Accés per un cotxe i aparcament proper

Fitxa artística

Aquest espectacle ha estat creat per Roser Ros pedagoga, escriptora, narradora, poeta i dramaturga catalana premi Conca Cultura popular l’any 2010 amb la col.laboració de Montserrat Soldevila.

02. CICLE INFANTIL FINS A SEGON DE PRIMÀRIA

PICAPLAT

Espectacle de petit format que consta d’una vintena de peces orals (poesies, cançonetes, cantarelles) dites, cantades o cantarellejades per una recitadora acompanyant-se de ritmes, i del so ben ritmat d’aquests composicions.

La intèrpret porta un davantal i desgrana els poemes amb l’ajut d’una taula, tres plats i altres objectes quotidians que a poc a poc s’omplen de poesia.

El recital el componen petites peces que provenen de l’ampli repertori poètic de la literatura tradicional i també de la poesia culta, d’autors clàssics i contemporània.

Amb la recitació d’aquests poemes, es pretén preservar la decidida voluntat dels mots d’entrar a formar part de les persones a través de les seves orelles, deixant com a record el pòsit musical i rítmic de les paraules que composen la poesia.

 

Amb poemes de: Joan Arús, Climent Forner, Antoni albalat, Joan Salvat-Papasseit, Miquel Desclot, Olga Xirinacs, Maria Mercè Marçal, Núria Albó, Roser Ros, Federico García Lorca, Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa, populars.

 

Fitxa tècnica

→ Durada: 35m

→ Espai escènic 4mx2m

→ En cas d’espai gran o mala sonorització micro de diadema i taula de so

→ Accés per un cotxe i aparcament proper

 

Fitxa artística

Dramatúrgia: Roser Ros

Intèrpret: Claudia Descàrrega

03. CICLE INFANTIL I PRIMER CICEL DE PRIMÀRIA

PEU I TOC

Espectacle de poesia contemporània escrita per Roser Ros per a públic infantil i familiar.

Els peus i les sabates amb què ens els protegim són els protagonistes absoluts d’aquest muntatge adreçat a les primeres edats.

Botes, sabatilles, avarques, sabates de taló, peücs, plantofes, botes, peus descalços tot just sortits de la capsa van desfilant davant els ulls dels espectadors al ritme i compàs d’una música i cançons creades especialment per a l’ocasió.

 

Fitxa tècnica

→ Durada: 35m

→ Espai escènic 4mx2m

→ En cas d’espai gran o mala sonorització micro de diadema i taula de so

→ Accés per un cotxe i aparcament proper

Fitxa artística

Idea, direcció i textos: Roser Ros

Espai sonor: Gerard Valverde

04.INFANTIL I PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA

LA GENT DE LA MEVA ESCALA

L’espectacle La gent de la meva escala està inspirat en el llibre homònim escrit per Roser Ros en homenatge al recull de petits cintes “Els nens de la meva escala” publicats l’any 1921 per la mort de Joan Salvat- Papasseit a la revista Mainada.

 

Aquest és un espectacle de petit format que consta d’un seguit de peces poètiques dites de maneres diverses i que ofereixen un ampli ventall de maneres d’acostar la poesia als infants. S’hi mostra des de la poesia llegida en veu alta a la poesia recitada a capella, la poesia acompanyada de petits instruments sonors i la poesia amb algun objecte adient per donar-li ritme. Els poemes que integren el llibre i, per tant, l’espectacle de petit format, parlen de persones que viuen en una escala de veïns imaginada i de les coses que els passen amb la particularitat d’explicar-les de manera poètica. Alguns fets formen part del dia a dia, d’altres només passen de tant en tant i, fins i tot, algun potser només ha passat una vegada.

La Gent de la meva escala convida als nens a que escoltin i juguin amb les rimes de diferents maneres que recitin els poemes i les cançons rimades i també que inventin les seves pròpies rimes.  

Fitxa tècnica

→ Durada: 45m

→ Espai escènic 4mx2m

→ En cas d’espai gran o mala sonorització micro de diadema i taula de so

→ Accés per un cotxe i aparcament proper

Fitxa artística

Poemes i dramatúrgia: Roser Ros

 

05.

LA QUELA/LA TOMASA

La Quela se’n va al mercat mentre enfila ritmes i rimes nascudes del retrobament de la paraula amb la veu i el moviment. El nou i el vell van de bracet. La Quela, que ben bé podria ser la néta de “la masovera se’n va al mercat”, és la protagonista d’aquesta proposta escènica de petit format que anirà enfilant ritmes i rimes nascudes del retrobament de la paraula amb el cant i el moviment.

Aquesta proposta, on el nou i el vell es tornen a donar la mà, s’inspira en el repertori de la tradició oral i el recrea a través de l’experimentació amb llenguatges escènics com la música, la dansa contemporània i el Hip Hop.

Un espectacle per als més petits, amb dramatúrgia de Roser Ros i la direcció artística de la companyia de dansa urbana Brodas Bros!

Fitxa tècnica

→ Durada: 45m

→ Espai escènic 6mx4m

→ Accés per un cotxe i aparcament proper

Fitxa artística

Dramatúrgia :Roser Ros

Coreografa i interpretació :Clara Pons

Direcció artística :Lluc Fruitós

Assistent de direcció i Coreografia: Berta Pons

Música i Vestuari: Brodas Bros

Audiovisuals: Línea Sonora (Ruben Tardío)

Producció Tècnica: Sara Manzano

Agraiments: Guiliam Sons (Beatbox), Anna Llombart (Body Percu- sion) i Ca l’Estruch (centre de creació), Kapi (col•laboració musical)

Tècniques de dansa urbanes: Tutting / Waving /Liquid / Locking / Body percussion / Popping