Llegir llibres més enllà de la història que contenen

La Comunitat de Tantàgora

Llegeix-te els llibres tan pel que fa al text com pel que fa a les imatges. Això et permetrà tenir un coneixement exhaustiu dels dos relats (el textual i l’il·lustrat) i et donarà un bon domini i saber del llibre

Para atenció a les guardes del llibre, mira de quin color son, quina textura o imatge tenen, si el color de la guardes és el mateix en totes dues o no, i si aquest té relació amb la història o és independent. En cas que surti alguna il·lustració comprova si és la mateixa en totes dues guardes i quina relació manté amb la història. El treball amb les guardes et permetrà poder donar a conèixer el llibre des d’un altre punt de vista i ampliar el coneixement d’aquest.

Després endinsa’t en el ritme de les il·lustracions, ves passant les pàgines i observant les imatges per descobrir com estan organitzades: si estan totes a sang, si n’hi ha a doble pàgina, si hi ha vinyetes quadrades, rectangulars a talls verticals o bé horitzontals, si presenta el mateix tractament a cada pàgina o va canviant, quin diàleg manté amb el text, si el ritme sempre és el mateix o canvia a la meitat de l’àlbum, si cap al mig de la història hi ha una imatge que hi tenca el ritme, quin cromatisme utilitza (colors bàsics, secundaris), de quin color és el text (si sempre és negre, si va canviant).

Descobreix el que nosaltres anomenem el DNI del llibre (o sigui, els crèdits) aquest et permetrà tenir informació més tècnica però molt important i rellevant del llibre. Saber l’any d’edició et permetrà poder-ho posar en el context social i polític del moment en què es va dur a impremta. També podem observar si s’ha traduït i a quines llengües, quan temps fa que va ser escrit, si l’autor i l’il·lustrador són la mateixa persona,…

Fes recerca i esbrina tant com vulguis la vida de les persones que van escriure i il·lustrar el llibre que tens entre les mans. Investiga si va ser la mateixa persona qui el va il·lustrar i escriure o van ser dues persones diferents, on van néixer, on vivien o viuen, si estan vius o morts, en quina època van desenvolupar el seu art i si formaven part d’algun moviment artístic i literari, on van estudiar,…

Saber l’editorial és una informació molt rellevant per tal d’anar creant el teu criteri literari. Saber quin és el recorregut de l’editorial, quants anys fa que estan editant, a quin país o països editen, quins criteris utilitzen per editar i quin és el seu catàleg, la traducció a càrrec de qui està feta i, en algun cas, també interessa saber quants anys ha trigat a ser traduït, quins idiomes utilitza. És informació que podràs anar emmagatzemant amb cada descoberta editorial, i anar ampliant així el teu saber literari.