La maleta viatgera i la necessitat de la seva reformulació

Entrevista a Magalí Homs

Per Mila Rodríguez

Fa molts anys que a les escoles utilitzem la maleta viatgera. Però segueix sent un mètode efectiu per al foment del gust lector? Magalí Homs, directora de

Tantàgora i professional amb amplia experiència en la mediació literària, proposa aquest mes de març un curs a Art&Paraula per reflexionar-hi i trobar nous

apropaments a la maleta viatgera. Abans, però, entrevistem a Magalí Homs per conèixer algunes pinzellades de la seva anàlisi.

En què consisteix exactament una maleta viatgera?
La maleta viatgera és un dels projectes més estès de mediació literària entre família i escola bressol o infantil. Els centres educatius fan una selecció de llibres que de manera rotativa fan arribar cada setmana a una família diferent del grup classe perquè els pares i mares comparteixen un espai de lectura amb els seus fills o filles a casa. Normalment va acompanyada d’una llibreta/diari.

Quan i per què diries que es va començar a implantar la maleta viatgera als centres educatius?
Exactament no puc determinar quants anys fa que es va començar a implantar aquest projecte però en fa molts i molts. Hi ha moltes generacions de criatures, famílies i docents que n’han gaudit.

Fa tants i tants anys que es porta a terme que es troba en un punt d’automatització i s’ha quedat estancat.

En el teu anàlisi d’aquesta metodologia, defenses la importància de fer una reflexió sobre el format. Per què? En quina situació diries que està ara?
Aquest és un d’aquells programes que, justament, perquè fa tants i tants anys que es porta a terme es troba en un punt d’automatització que s’ha quedat estancat. Estancat en el sentit que s’acostuma a implementar de la mateixa manera a quasi tots els centres educatius que el porten a terme, pressuposant així que tots els centres, famílies i criatures tenen les mateixes necessitats de mediació literària durant la primera infància. Crec que és interessant que tots nosaltres ens regalem, de tant en tant, moments de reflexió de la nostra pràctica professional per així contraposar i qüestionar-nos el què fem i com ho fem. Això ens permet re-descobrir coses noves en el que fem de manera automatitzada diàriament. Al meu entendre parar, observar, reflexionar i debatre són la clau de l’evolució laboral.
Què pot aportar aquesta pràctica a l’hora de fomentar el gust lector a l’escola?
La maleta viatgera és un projecte que actua en un dels eixos més importants de la mediació literària; el vincle literari entre l’escola, la família i les criatures tot brindant una ocasió d’or per iniciar la tasca de foment del gust lector de manera transversal. És justament per la importància que té que en proposem la revisió d’alguns aspectes, per tal re-amotllar-l’ho a les necessitats educatives i familiars actuals.

En la teva maleta viatgera ideal, quins llibres no han de faltar?
La selecció de llibres de qualsevol programa o projecte de foment del gust lector cal que sigui exigent literàriament parlant en el llenguatge emprat, la il·lustració i el format. Jo recomano molt la selecció Primers Llibres del Flic Festival:  http://flicfestival.com/recomana-primers-llibres/