Iniciació a la cançó improvisada

Fes tot el curs, juntament amb el d’Explicar Contes, i obtindràs el Certificat de Reconeixement d’Activitat de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

DESCRIPCIÓ:

En els darrers anys, l’art de la cançó improvisada viu un procés de  recuperació a les nostres terres i aquesta pràctica habitual en bars i espais culturals està fent el salt a instituts, escoles i espais de lleure per a joves. La pràctica d’aquest art proporciona un bon aprenentatge per a les competències  culturals, lingüístiques i d’enginy  als qui la practiquen i s’ha convertit amb una bona eina per a l’educació dels adolescents.
Aquest curs mostre la glosa i les seves tècniques a través d’un recorregut teòric i pràctic de la mà de dos grans coneixedors del tema: Albert Casals i Carles Belda. El curs consta de 3 mòduls: el mòdul 1 versa sobre la  teoria i la pràctica de la glosa;  el mòdul 2 (el cos ) i el mòdul 3 ( la veu ) són un complement que proposa una introducció a l’ús i cura de la veu  i el cos per millorar en la pràctica de la glosa. Aquests mòduls són optatius i se’n poden cursar un o dos.

METODOLOGIA:
 El curs està dividit en tres mòduls. A cada mòdul es tractaran els fonaments teòrics de cada matèria i també s’oferirà un taller pràctic per a exercitar l’activitat proposada, de forma que tots els participants s’emportin eines i recursos concrets per enriquir la seva pràctica professional. Els mòduls 2 i 3 de cos i veu  no es poden cursar si no es cursa el mòdul 1.

CONTINGUTS:

MÒDUL 1: L’art d’improvisar
Curs  dirigit a docents, monitors i interessats que vulguin introduir aquest art de la paraula a l’aula o en el camp del lleure amb l’objectiu  de millorar les competències  comunicatives lingüístiques i audiovisuals, l’educació artística i cultural i d’autonomia i iniciativa personal dels seus alumnes.
Aquest mòdul s’estructura en dues parts; consta d’una sessió teòrica d’introducció sobre què és la glosa,els seus gèneres i la seva funció social, seguida de dues  sessions sobre la pràctica del cant improvisat.
Contingut: Teoria: 2 hores.Dissabte 22 de novembre de 10.30 a 12.30h
A càrrec de Albert Casals.
Pràctica: 4 hores. Dissabte 29 i de novembre i dissabte 13 de desembre de 10.30 a 12.30h
A càrrec de Carles Belda, cantador de cant improvisat

MÒDUL 2: EL COS
En aquestes sessions prendrem consciència de la part corporal que intervé a l’hora d’explicar contes i cantar. Practicarem el  moviment per expressar, explicar, cantar i improvisar.
Pràctica: 6 hores.  Dissabte 8 de novembre de 10.30 a 13.30h i de 16 a 19h
A càrrec de Montse Colomé, ballarina polifacètica i fundadora de La Caldera. 

MÒDUL 3: LA VEU
En aquestes sessions prendrem consciència de l’aparell fonador que intervé a l’hora de donar veu a contes i cants. Practicarem el  moviment per expressar, explicar, cantar i improvisar.
Pràctica: 4 hores. Dissabte 20 de desembre de 16 a 20h
A càrrec de Glòria Garcés, cantant.

carles_belda-81503Carles Belda

(Sabadell1972) acordionista diatònic català, que ha format part de grups com Blat SegatPomada (ambHelena Casas) i Ensaladilla So Insistent. Forma part del grup de música Mesclat, on comparteix escenari amb, entre d’altres,Francesc Ribera «Titot» (Brams) i Joan Reig (Els pets). També lidera un grup anomenat El Belda i el conjunt badabadoc. Toca l’acordió diatònic i la trikitixa (variant del mateix instrument emprada al Pais Basc) en formacions musicals de caràcter tradicional, encara que un dels estils musicals que més li agrada és la rumba, estil que ha adaptat per a ésser tocat amb l’acordió diatònic, en treballs com els del grup Pomada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlbert Casals,  Professor de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Didàctica de la Música amb una tesi sobre la glosa i el seu ús educatiu. Llicenciat en Antropologia Social i Cultural, Diplomat en Magisteri i Títol Professional de Violoncel. Després d’exercir com a mestre a l’escola primària durant deu anys, actualment es dedica a la formació inicial i permanent del professorat. Complementàriament, investiga sobre diverses temàtiques entre les que destaquen les relacions entre música, llengua i poesia en l’àmbit educatiu, i les manifestacions cantades dins de la tradició oral catalana des d’una perspectiva etnomusicològica. És l’impulsor del projecte escolar i interescolar Corrandescola – Mostra Escolar de Glosa que es basa en l’ús de l’activitat d’improvisar versos cantant per part d’alumnat de cicle superior de Primària. La proposta didàctica en què es fonamenta és fruit de la seva tesi i va quedar recollida en el llibre Corrandescola. Actualment s’està experimentant també en diversos centres de Secundària.

t_umb_montse_colome Montse Colomé

Diplomada en dansa per l’Institut del teatre de Barcelona, experiència teatral amb Comediants, Carles Santos, Lluis Pasqual, Josep Maria Mestres entre altres, com a coreògrafa i assistent de direcció. Ha dirigit espectacles de carrer per Comediants i ha coreografiat diverses obres teatrals i d’òpera, treballant al Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, Opera de Paris, Welsh National Opera, Opera de Lyon, Teatro de la Zarzuela. Ha estat professora de dansa a l’Institut del Teatre en l’especialitat d’interpretació i al Conservatori Superior de Dansa. Fundadora del Centre d’Arts Escèniques La Caldera  i de l’Associació de Professionals de la dansa de Catalunya. Els últims treballs coreogràfics han estat “Meteodansa” un projecte d’integració de la dansa a nois i noies d’ESO al Bages, juntament amb Alfred Rodriguez Picó i Llorenç Corbella al Teatre Kursaal de Manresa i la coreografia de l’espectacle “ 100 femmes” dirigit per Angels Aymar, espectacle itinerant que integra a 100 dones voluntàries de les ciutats paticipants en el projecte.

gloria garces Glòria Garcés

Pianista i cantant nascuda l’any 1973 a Girona, comença els seus estudis musicals amb la seva mare en l’especialitat que finalitzarà l’any  2003 obtinguent els Títols Superiors  de piano i harmonia al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona amb Michel Wagemans. També es llicenciada en Història de l’Art per la UDG des de  l’any  1997. Comença els estudis  de cant l’any 2000,  rebent classes de Salvador  Parrón, Quim Proubasta, M. A Frauca, Laia Frigolé, M.Cristau i Gina Reyner. Ha treballat la tècnica clàssica i també l’estil modern. Ha cantat com a solista i també en grups vocals  com Les Síxters, de qui porta la direcció musical desde l’any 2002. També ha participat en nombroses produccions  amb La Cantoria, Cor de Cambra de Girona, Cor de Cambra de Granollers, Amics de l’Òpera de Girona amb qui ha col·laborat en diverses òperes al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i recentment amb Cor de Teatre amb l’aclamat espectacle Operetta. Ha col·laborat en nombrosos enregistraments per l’ Editorial Cruïlla, Eureka Kids, La Cantoria, Les Síxters, Gong Teatre, Gaia Contes Musicals, Paco Viciana…  També ha composat  i arranjat la música de diverses cantates, d’espectacles infantils, de grups vocals i temes propis. És fundadora de la Cia. Gaia Contes Musicals companyia d’ espectacles infantils de factoria pròpia on composa la música i actua com a cantant i actriu.

PREUS:
Mòdul 1_ 6h_30€
Mòdul 2_ 6h_20€
Mòdul 3_ 6h_20€ 
Mòdul 1 + 2 o 3 _ 45€
Tot el curs_ 65 €

LLOC:   La Visiva
c. Sepúlveda, 85 baixos
08015 Barcelona                                                           

 

botó inscriu-te

Iniciació a la cançó improvisada