I Jornada Escola Literària

Acte  online d’accés gratuït. Requereix reserva 

En la Primera Jornada online de l’Escola Literària*, us volem donar a conèixer els projectes de foment del gust lector que hem dut a terme amb els diferents centres educatius amb els quals hem treballat i amb els quals hem compartit noves metodologies vinculades a la mediació literària. Us proposem, doncs, una jornada oberta a tots els docents dels diferents els nivells educatius, educadors i educadores de tots els àmbits, dinamitzadors culturals i altres persones vinculades a la innovació educativa.

La jornada ha tingut lloc en directe el dia 28 de juny (en català) i el 30 de juny (en castellà) de 2021, però POTS VEURE EL VÍDEO COMPLET DE LA JORNADA AQUÍ.

*ESCOLA LITERÀRIA és el programa de Tantàgora que acompanya els centres educatius de primària i secundària en el disseny i implementació de programes pedagògics destinats al foment del gust lector, reformular la biblioteca de centre i d’aula i a generar recursos per a l’aprenentatge lector.

Si et vas perdre l’acte en directe, encara ets a temps de veure’n el vídeo!

Programa

El fons de la biblioteca com a eina de la mediació literària

Repensem l’ús de la biblioteca del centre i el procés d’acompanyar a l’escola, l’equip directiu i el claustre, a través d’una metodologia que permet desenvolupar l’aprenentatge-servei per a l’adquisició d’eines de foment del gust lector per a tot el claustre.

Una conversa amb Gemma Vilaplana, directora de l’Escola Germans Corbella de Cardedeu, de la mà de Roser Ros, fundadora de Tantàgora.

La mediació literària del quotidià

Quan la mediació literària entra al centre educatiu de manera habitual i prolongada en el temps ens permet poder treballar com a modelatge i proporcionar així eines, recursos i coneixements als docents per a la mediació literària i lectora.

Una conversa amb Eulàlia Montoriol, cap d’estudis de l’Escola la Tarlatana de Sabadell, de la mà de l’Elisenda Llansana, mediadora literària de Tantàgora.

Mediació literària en accions puntuals

La mediació literària es pot donar en diversos i variats espais del centre educatiu i és pot dur a terme en diferents moments puntuals responent a les diferents necessitats del centre (setmana cultural, Sant Jordi… ), accions que esdevenen experiències literàries, petites píndoles de mediació literària i accions pocs habituals en espais quotidians.

Una conversa amb l’Escola la Taxonera de Barcelona, de la mà de Magalí Homs, directora de Tantàgora.

Com avaluar l’impacte en l’adquisició del foment del gust lector.

Mesurar l’impacte de les accions puntuals o continuades de mediació literària en l’adquisició del foment del gust lector dona al centres i als mediadors les eines necessàries per a la millora dels plans lectors i del disseny de les accions a dur a terme. Aquest curs el grup d’investigació ECOLIJ de la Universitat de Zaragoza i l’equip de Tantàgora hem dissenyat la metodologia LIMERE que permet mesurar aquest impacte.

Per tancar la Jornada Rosa Tabernero i Iris Bandrés, explicaran com es construeix un instrument d’avaluació que asseguri resultats fiables i rigorosos amb els quals projectar noves propostes de promoció.

Horaris de la jornada

15:30h – 16:00h | Presentació de la jornada de l’escola literària. A càrrec de Magalí Homs, directora de Tantàgora

16:00h – 16:20h | “El fons de la biblioteca com a eina de la mediació literària”, amb Roser Ros, responsable dels continguts literaris de Tantàgora, i Gemma Vilaplana, directora de l’escola Germans Corbella de Cardedeu.

16:30h – 17:30h “La mediació literària del quotidià”, amb Elisenda Llansana, mediadora literària de Tantàgora, i Eulàlia Montoriol, directora de l’escola  Tarlatana de Sabadell.

17:00h – 17:20h | “Mediació literària en accions puntuals”, amb Magalí Homs, directora de Tantàgora, i l’escola Taxonera de Barcelona.

17:20h – 18:00h | Pausa per al cafè o tè i per a les preguntes.

18:00h – 18:45h | “Com avaluar l’impacte de la mediació literària a l’escola?”, amb Rosa Tabernero i Iris Bandrés,  investigadores del Grupo de Investigació de referencia ECOLIJ (Educació comunicativa i literària a la societat de la informació. Literatura Infantil i Juvenil i construcció de identitats).

18:45h | Cloenda

Amb el recolzament de: