Explicar contes a l’escola, a la biblioteca i a casa

Fes tot el curs, juntament amb el d’Inicació a la cançó improvisada, i obtindràs el Certificat de Reconeixement d’Activitat de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Aquest curs va dirigit a tots aquells mediadors mestres, bibliotecaris, pares, avis etc … que volen iniciar-se i/o reciclar-se en l’art d’explicar contes.  Aquesta formació té una orientació tant teòrica com pràctica dotant als assitents eines per desenvolupar  les competències narratives d’una manera global.
Quins és el repertori més adequat ? Com cal explicar en funció de les edats del públic? Quina és l’estructura dels contes ? Contes de tradició oral o contes contemporanis? Quin és el paper del llibre com a portador de contes? La veu i el cos, com cuidar-los ?
El curs està dividit en cinc mòduls i la inscripció es pot fer a qualsevol dels mòduls ,en funció dels  interessos:

  • Mòdul 1:  dirigit a persones que treballen o estan en contacte amb infants de 0 a 6 anys i se centrarà en el repertori de cançó de falda i el conte escoltat.
  • Mòdul 2:  dirigit a persones que treballen amb nois i noies de 6 a 12 i en aquest cas el repertori es centrarà en la rondalla.
  • Mòdul 3 (el cos ) i mòdul 4 ( la veu ):  un complement que proposa la iniciació a l’ús i cura de la veu  i el cos per millorar l’explicació de contes; aquests dos mòduls són optatius i es poden fer tots dos o només un.
  • Mòdul 5: posada en pràctica de les habilitatsa adquirides davant de públic, a  biblioteques o escoles.

OBJECTIUS:

  •  Oferir eines per a millorar les competències narratives a l’escola, a casa i a la biblioteca.
  • Conèixer nous repertoris i altres maners de  transmetre’ls
  • Ser conscients de la importància i de la cura del cos i la veu

METODOLOGIA:

 El curs està dividit en cinc  mòduls. A cada mòdul es tractaran els fonaments teòrics de cada matèria i també s’oferirà un taller pràctic per exercitar l’activitat proposada de forma que tots els participants s’emportin eines i recursos concrets per enriquir la seva pràctica professional. Els mòduls 3 i 4 de cos i veu  no es poden cursar si no es cursa el mòdul 1 o 2.

CONTINGUTS:

 MÒDUL 1: Contes per a infants de 0 a 6 anys
En aquest mòdul es presentarà tot un seguit de repertori de cançons de  falda i contes escoltats i les seves versions. L’objectiu del mòdul és conèixer aquest repertori i crear un espectacle per a públic petit que poder fer a l’escola, a la biblioteca o a casa.
Teoria:  2 hores. Dijous 30 d’octubre de 18 a 20h
A càrrec de Roser Ros, autora del llibre Moixaines d’infant i Jo en sé una cançó per al meu nadó.
Pràctica: 4 hores. Dijous 6 i 20 de Novembre de 18 a 20h
A càrrec de Roser Ros, creadora de petits muntatges partint d’aquest repertori.

MÒDUL 2: Contes per a nens i nens de 6 a 12 anys
En aquest mòdul entrarem en contacte amb diversos arguments rondallístics i les seves versions per tal d’ampliar i enriquir el  repertori. A la part pràctica del mòdul  treballarem com organitzar una sessió de contes per aquestes edats, així com explicar una rondalla, versionar-la i organitzar-la.
Teoria: 2 hores. Dijous  13 de Novembre de 18 a 20h
A càrrec d’Emili Samper, invertigador de la Universitat Rovira Virgili
Pràctica: 4 hores. Dijous  27 de novembre i dijous 4 de desembre de 18 a 20h
A càrrec de Roser Ros, narradora.

MÒDUL 3: EL COS
En aquestes sessions prendrem consciència de la part corporal que intervé a l’hora d’explicar contes. Practicarem el  moviment per expressar, explicar, cantar i improvisar.
Pràctica: 6 hores. Dissabte 8 de novembre de 10.30 a 13.30h i de 16 a 19h
A càrrec de Montse Colomé, ballarina polifacètica i fundadora de La Caldera

 MÒDUL 4: LA VEU
En aquestes sessions prendrem consciència de la part corporal que intervé a l’hora d’explicar contes. Practicarem el  moviment per expressar, explicar, cantar i improvisar.
Pràctica: 6 hores. Dissabte 20 de desembre de 16 a 20h
A càrrec de Glòria Garcés, cantant

MÒDUL 5: “PRÀCTIQUES EXTERNES”
Oferim la possibilitat de realitzar practiques de la mà de Roser Ros per tal de posar en marxa davant d’un públic no conegut tot el que s’ha preparat durant les sessions .

SOBRE ELS DOCENTS:  

t_umb_montse_colomeMontse Colomé
Diplomada en dansa per l’Institut del teatre de Barcelona, experiència teatral amb Comediants, Carles Santos, Lluis Pasqual, Josep Maria Mestres entre altres, com a coreògrafa i assistent de direcció.
Ha dirigit espectacles de carrer per Comediants i ha coreografiat diverses obres teatrals i d’òpera, treballant al Teatre Lliure, Teatre Nacional de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, Opera de Paris, Welsh National Opera, Opera de Lyon, Teatro de la Zarzuela. Ha estat professora de dansa a l’Institut del Teatre en l’especialitat d’interpretació i al Conservatori Superior de Dansa. Fundadora del Centre d’Arts Escèniques La Caldera  i de l’Associació de Professionals de la dansa de Catalunya. Els últims treballs coreogràfics han estat “Meteodansa” un projecte d’integració de la dansa a nois i noies d’ESO al Bages, juntament amb Alfred Rodriguez Picó i Llorenç Corbella al Teatre Kursaal de Manresa i la coreografia de l’espectacle “ 100 femmes” dirigit per Angels Aymar, espectacle itinerant que integra a 100 dones voluntàries de les ciutats paticipants en el projecte.

gloria garces Glòria Garcés
Pianista i cantant nascuda l’any 1973 a Girona, comença els seus estudis musicals amb la seva mare en l’especialitat que finalitzarà l’any  2003 obtinguent els Títols Superiors  de piano i harmonia al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona amb Michel Wagemans. També es llicenciada en Història de l’Art per la UDG des de  l’any  1997.Comença els estudis  de cant l’any 2000,  rebent classes de Salvador  Parrón, Quim Proubasta, M. A Frauca, Laia Frigolé, M.Cristau i Gina Reyner. Ha treballat la tècnica clàssica i també l’estil modern.Ha cantat com a solista i també en grups vocals  com Les Síxters, de qui porta la direcció musical desde l’any 2002. També ha participat en nombroses produccions  amb La Cantoria, Cor de Cambra de Girona, Cor de Cambra de Granollers, Amics de l’Òpera de Girona amb qui ha col·laborat en diverses òperes al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i recentment amb Cor de Teatre amb l’aclamat espectacle Operetta.
Ha col·laborat en nombrosos enregistraments per l’ Editorial Cruïlla, Eureka Kids, La Cantoria, Les Síxters, Gong Teatre, Gaia Contes Musicals, Paco Viciana… També ha composat  i arranjat la música de diverses cantates, d’espectacles infantils, de grups vocals i temes propis. És fundadora de la Cia. Gaia Contes Musicals companyia d’ espectacles infantils de factoria pròpia on composa la música i actua com a cantant i actriu.

 

roser ros Roser Ros
Doctora en pedagogia amb la tesi “Les rondalles d’animals: el cicle de la guineu i el llop” (Premi Flos i Calcat 1997), narradora i escriptora. Destaca la seva tasca d’impulsora d’iniciatives culturals sobre narració de viva veu. És la presidenta de Tantàgora, espai de creació, producció, difusió i innovació de les formes de comunicar la literatura escrita i oral, popular i d’autor a tota mena de públics, a través del treball amb altres disciplines artístiques; música, arts plàstiques, teatre, dansa etc . Compagina la seva feina a Tantàgora amb les classes a l’Escola de Magisteri Blanquerna (URL).   Com a narradora, s’adreça a tota mena de públics i tracta tant el repertori tradicional com el contemporani. Com a escriptora ha versionat contes procedents de la tradició oral. Ha escrit nombrosos articles sobre el fet narratiu i la seva importància en l’educació dels infants en múltiples revistes i publicacions.  Ha estudiat i difós el repertori etnopoètic per a la petita infància en escrits i espectacles de petit format. És Premi de Cultura Popular 2010 del CONCA (Consell Nacional Català de les Arts) per la seva tasca continuada en la recerca i divulgació de les rondalles i els contes contemporanis a tota mena de públics i contextos.

 

Emili samper Emili Samper
Doctor en Filologia Catalana amb la tesi “Cels Gomis i Mestre: biografia i narrativa folklòrica” i màster en Estudis Superiors en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes. Treballa a l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular i també ha fet incursions en l’estudi del còmic. Ha participat en diferents projectes de recerca sobre literatura popular catalana del segle XIX i començaments del XX i sobre rondallística catalana, com el Repertori biobibliogràfic de la literatura popular catalana i RondCat. Rondalles Catalanes. Entre les seves darreres publicacions s’hi troben els llibres De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915) (Publicacions URV, 2013) i Llegendes de Tarragona (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2014). Aquest any ha guanyat el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb un treball sobre les rondalles de Cels Gomis.

PREUS:
 Mòdul 1_ 6h_30€
Mòdul 2_6h_ 30€
Mòdul 3_6h_ 20€
Mòdul 4_6h_ 20€
El mòdul 5 només es pot fer si s’han realitzat tots els mòduls anteriors

Tot el curs ( 5 mòduls ) _95€

LLOC:   La Visiva
c. Sepúlveda, 85 baixos
08015 Barcelona                                                           

 Formació per explicar contes

botó inscriu-te