Curs online d’estiu

EL MÓN DE LES DONES A LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

Accés il·limitat a tots els materials del curs

30 recursos multimèdia en diferit + 1 sessió online en directe

CURS DISPONIBLE EN CASTELLÀ I EN CATALÀ

Us proposem un curs per reflexionar sobre com la literatura infantil i juvenil (LIJ) ha tractat i tracta el món de les dones. Una formació plena de recursos per encarar la delicada tasca d’escollir i relacionar-nos amb la LIJ des de la prespectiva de génere.

Molts contes de tradició oral i també un munt de llibres parlen sobre el món de les dones. Aquestes peces, juntament amb la pintura, la fotografia i el cinema, són uns bons documents per endinsar-nos-hi.  

Els contes de tradició oral són fets de motius i seqüències que vehiculen símbols al seu interior. Símbols que impregnen les nostres vides, que perviuen en la nostra memòria i, de vegades, es converteixen en obres d’art.

És important aprendre a mirar els contes de tradició oral de forma crítica, sí, però no negacionista; observar com, en el seu llarg viatge boca-orella, han anat transformant-se i adaptant-se als gustos i maneres de pensar dels grups socials als quals anaven (i van) destinats; i preguntar-nos quin és el seu veritable valor en les societats actuals, tan canviants però tan necessitades d’entendre el caràcter simbòlic i d’estructures verbals subjacents en aquestes estructures narratives.  

En aquest curs amb Roser Ros, ens proveirem d‘eines i recursos que permetin descodificar i incorporar aquest repertori de la tradició oral i peces de la literatura actual en la important tasca del foment lector d’infants i joves, durant les diferents etapes educatives.

 

Roser Ros

Doctora en pedagogia, narradora i escriptora. Premi ConCa de Cultura 2010. Presidenta de Tantàgora, directora literària del FLIC Festival. Autora de versions de tradició oral i narracions pròpies. Creadora d’espectacles literaris de petit format. Col·labora amb artistes de diferents àmbits. Formadora de mestres, bibliotecaris i altres mediadors literaris.

CONTINGUTS

#0_Introducció  #1_De nena a noia. Els primers obstacles #2_De noia a dona. Sortir de casa #3_Mares. Una funció amb moltes coloracions. #4_Velles, sí, i parques! El fil de la vida

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Què inclou el curs ?

OBJECTIUS

Aprofundir en el valor cultural dels contes de tradició oral, a partir de l’anàlisi dels símbols intrínsecs en aquestes estructures narratives. Valorar en la seva justa mida les aportacions de la LIJ actual, amb una mirada crítica. Entendre les diferents capes de comprensió dels contes de tradició oral, que poden ser gaudits tant per infants com per adolescents i adults: cada edat hi arriba de manera diferent. Aportar referències bibliogràfiques actualitzades. Propiciar un espai de reflexió sobre totes aquestes qüestions.

AQUEST CURS T'INTERESSA ...

Si vols enriquir el teu coneixement literari envers la tradició oral des d’una perspectiva crítica. Si vols ampliar el teu repertori literari per treballar el foment lector amb perspectiva de gènere. Si tens dubtes sobre els criteris que cal tenir en compte a l’hora de fer seleccions literàries de qualitat tant ètica com estètica. Si vols disposar d’aquests recursos sense limitació de temps.

Estimem que hauràs de dedicar-hi un mínim de 3 ó 4 hores (1 hora de continguts audiovisuals; 1 ó 2 hores de lectura dels pdf i altres materials complementaris; 45 minuts de connexió online).

Tindràs accés il·limitat a tots els materials del curs.

Per accedir al curs només necessites connexió a internet.

Sí, aquest curs està pensat per adaptar-se a les vostres necessitats horàries, per això, si no pots accedir a la sessió online en cap de les dates que et proposem, sempre podràs veure quan vulguis la gravació de la sessió.

A Tantàgora entenem que la formació del gust lector ha d’acompanyar l’infant des de les primeres edats fins a l’edat adulta (i més enllà!), i per tant aquesta formació inclou propostes, eines i materials per a totes les etapes educatives.

*Apliquem el preu reduït del curs a: persones que ja s’hagin inscrit anteriorment a cursos de tantàgora | bibliotecaris i usuaris de biblioteques públiques amb carnet | docents de les Escoles Literàries de Tantàgora | docents que han participat a les activitats del FLIC Escola | persones que han assistit al programa professional del FLIC | socis del CEESC |

**Si no has rebut l-email amb la contrasenya per accedir-hi, revisa l’spam o escriu-nos a info[@]tantagora.net

***Tantàgora es reserva el dret de suspendre els tallers i/o cursos que no tinguin un mínim de persones inscrites.