Caterina Valriu

És doctora en Filologia Catalana. Treballa en projectes de recerca R+D sobre literatura oral en col·laboració amb la URV de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago. És membre de l’European Research Group a Oral Narrative (ERGON/GRENO) i del Grup d’Estudis Etnopoètics (IEC), del qual n’ha estat directora. Les línies de recerca són la literatura oral, especialment les llegendes i el conte popular, i els llibres per a nens i joves. Sobre aquests temes imparteix docència a la UIB i n’ha publicat uns vint llibres i més d’un centenar d’articles. La seva investigació en literatura infantil ha estat guardonada amb el X Premi Aurora Díaz-Plaja. També és escriptora, narradora oral –coneguda com a Catalina Contacontes- i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura oral i els llibres per a nens.

Dels seus llibres cal destacar els dedicats a grans figures llegendàries: Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda (2008), Sant Vicent Ferrer, història, llegenda i devoció (2010) i El Comte Mal, entre la història i la llegenda (2013) -amb Tomàs Vibot-, l’estudi sobre literatura infantil La literatura per a infants i joves en català (2013) -amb Gemma Lluch-, així com dues recopilacions d’articles Palabra Viva. Articles sobre literatura oral (2008) i Imaginari compartit. Estudis sobre literatura infantil i juvenil (2010).

Artículos que ha escrito en la revista Tantágora:

ELS DIES DE LA VELLA EN LA TRADICIÓN CATALANA Apartado Va de Pensar. Número 16 Junio-Diciembre 2014. 

DEL COMTE ARNAU AL COMTE MAL: LA LLEGENDA DEL COMTE MALEÏT. LA SEDUCCIÓ DE LA POR Apartado Va de Pensar Número 17 Enero-Mayo 2015 

El GRUP D’ESTUDIS ETNOPOÈTICS. PASSIÓ PER LA LITERATURA ORAL Apartado Va de Eventos Número 17 Enero-Mayo 2015