ART&PARAULA, una escola de mediació literària

Roser Ros, directora de l’escola ART&PARAULA

compartir en facebookcompartir en twitter

Des de l’escola ART&PARAULA de Tantàgora ens dediquem a promoure la mediació literària i el que anomenem crossing art. Formem els professionals (mestres, bibliotecaris, llibreters, monitors de temps lliure, així com famílies i altres col·lectius interessats) proporcionant-los elements teòrics i espais de reflexió, experiències literàries, recursos i coneixements procedents d’un ampli espectre expressiu perquè puguin practicar la mediació literària de la millor manera i fer-la arribar als més diversos indrets.

Al nostre entendre, una de les figures imprescindibles per a propiciar un bon caldo de cultiu literari fet d’experiències interessants i creatives i també per al bon funcionament d’una biblioteca, sigui de la mena que sigui, és el mediador literari. Aquesta persona pot esdevenir la clau que obri la porta d’entrada en el vastíssim món cultural i del saber, que acreixi el gust per la llengua, la literatura i el coneixement, i que ajudi a construir l’edifici emocional individual i el del grup al qual pertany.

Un dels seus objectius és, òbviament, aconseguir que la pràctica de la literatura esdevingui una font de saber, de gaudi de la llengua i de la cultura sense oblidar, però, el seu vessant artístic. Aquesta art pot apropar al públic els seus creadors i els gèneres i estils que conreen, i el seu compromís amb la cultura. Així mateix, pot donar a conèixer els diferents suports on rau la literatura (la veu, el llibre, la pantalla). És, sense cap mena de dubte, un convit a gaudir de l’art de la paraula en el sentit més ampli.

Per a nosaltres, un mediador ha de tenir en compte 6 eixos de treball primordials per al desenvolupament de la seva tasca: escoltar, mirar, parlar, llegir, escriure i crear.

És, doncs, amb aquestes premisses que treballem i fem treballar els qui s’acosten a l’escola ART&PARAULA, implicant per acomplir-ho a persones del món de la cultura i l’art literària. Un professorat que ens aporta la seva visió reflexiva, teòrica, pràctica, diversa, compromesa, filla del seny i/o de la rauxa que hem triat per companya.