Per Sant Medir, Simfonia d’anada i tornada: una proposta sonora 

La proposta consisteix a donar a la festivitat de Sant Medir un caire musical i s’adreça a tots els infants escolaritzats de 0 a 6 anys (1er i del 2on cicle d’Educació Infantil) de les diferents poblacions on es celebra Sant Medir.

Donat que la vivència de la festa en aquestes edats tan primerenques és més sonora que no pas narrativa, hem encarregat  una  peça musical que conté els sons propis de la diada (percussió,, remor de cavalls, soroll de caramels tirats amb força) i amb una durada d’uns 30 minuts (un temps del tot adequat a l’atenció dels menuts). L’objectiu és que curs rere curs, grups d’infants de 0  6 anys assisteixin a aquest concert, la sonoritat del qual s’encarregarà de connectar-los amb la vivència d’una festa que acoloreix i sonoritza els carrers del barri cada 3 de març.

Gerard Valverde és el compositor de la partitura Simfonia d’anada i tornada, peça per a electroacústica, percussió i veu.

La prova pilot es va dur a terme el divendres 4 de març de 2011, l’endemà de Sant Medir, data en la que els infants de l’escola bressol Sant Medir i un grups procedent de La Fontana del barri de Gràcia de Barcelona varen assistir plegats a l’estrena de l’audició d’un petit fragment de la música composada per l’ocasió a les instal·lacions que ofereix la primera escola bressol esmentada.

Avalats per la bona rebuda els infants i amb el suport de les AMPA de les dues escoles bressol implicades en aquest projecte, proposem que l’audició de la Simfonia d’anar i tornada tingui lloc any rere any fins a convertir-la en un clàssic per als infants , una manifestació musical i sonora per donar entrada a la cultura popular.

Justificació i objectius

Sant Medir, segons la tradició, va viure cap a l’any 303 i era pagès en una casa a peu del camí vell de Barcelona al Vallès, durant el domini romà de Dioclecià que mantingué una intensa persecució contra els cristians. Segons la llegenda, va ser agafat quan plantava faves que tot seguit creixien i ja podia collir.

En el lloc on tenia Sant Medir la casa, molts anys després s’hi va construir una ermita on avui s’hi fa el Romiatge.

La història d’aquest peregrinatge comença l’any 1830 quan un forner de Gràcia, agraït per una prometença feta al Sant, va decidir fer una peregrinació anual a l’ermita que Sant Medir té al camí de Sant Cugat en el dia que se celebra la seva diada. Aquesta expressió d’agraïment cristià s’ha convertit avui en una tradició multitudinària, on hi participen moltes colles de Gràcia, Sant_La Bordeta i Sarrià que van a l’ermita amb tot tipus de vehicles, especialment amb camions i cavalls.

Mentre es fa la cavalcada es llencen al públic caramels a grapats (com si de sembrar faves es tractés) i d’aquí el sobrenom de “dolça tradició”. Cada any, el dia 3 de març, els romers enfilen el camí de l’ermita de Sant Medir, on s’hi celebra una missa solemne en honor del sant.

A la tarda totes les colles de Gràcia, Sarrià i la de Sants-La Bordeta, s’uneixen en una magnífica desfilada al carrer Gran de Gràcia.

Sant Medir és, doncs, una festa intensament viscuda per la gent dels barris per on passa el romiatge  i entre els qui més en gaudeixen hi ha els infants, els nens i nenes, els nois i noies de les escoles. La proposta que presentem vol oferir a les institucions educatives una nova manera de viure la festa, l’eix de la qual serà la vivència col·lectiva i des de l’escola d’unes músiques composades per a l’ocasió.

Socis del projecte

Tantàgora treballa des de fa força temps amb les escoles del seu entorn, oferint al seu alumnat la possibilitat de ser els primers a gaudir de les estrenes de les propostes literàries creades i produïdes en el nostre propi espai. Fruit d’aquesta col·laboració va sorgir el projecte que presentem tot seguit, conjuntament amb dues de les Escoles Municipals Bressol del barri de Gràcia, Sant Medir i La Fontana i les seves AMPA.

Material utilitzat:

La maleta dels sons i el sorolls. Agenda 21escolar.

Composició:

Gerard Valverde

Intèrprets :

Manu Alcaraz Clemente, Gerard Valverde i una narradora de l’equip de Tantàgora.

Idea i direcció:

Roser Ros