De boca a orella és un projecte que té per objectiu fer entrar anyalment  l’oralitat a les aules d’educació secundària. El repertori, el gènere i el nombre de narradors varien en funció de l’edat dels alumnes. ( baixeu-vos el programa De boca orella )

L’objectiu del programa és que l’alumnat escolti i gaudeixi de la narració oral amb quelcom tan simple com algú explicant i ells parant l’orella. Els professors poden aprofitar el pas dels narradors per l’aula per treballar diferents formes d’expressió, maneres de captar l’atencio del públic, el tipus de posició corporal adoptat, tenint en compte les diferències peronals, de gènere, culturals, etc .i tot  allò altre  que els sembli oportú.

Primer d’ESO: Contes de tots colors. Dos o tres narradors procedents de diferents cultures expliquen contes de la tradició oral de la seva terra en llengua catalana. Sempre hi ha un narrador de Catalunya.

Segon d’ESO: Històries de veïnat. Dos narradors expliquen llegendes urbanes i rumors, un gènere que nois i noies coneixen prou bé, ells mateixos en generen,  n’expliquen.

Tercer d’ESO: llibres de cavalleries. Una narradora explica contes que es troben escrits als llibres d’aquest gènere literari  que els alumnes estudien en el curriculum de literatura.

Quart d’ESO: contes d’autor. Una narradora explica contes d’autor. L’alumnat, ja acostumat a escoltar, capta la diferència de llenguatge i de temàtiques emprats.

Primer de Batxillerat: contes políticament incorrectes.  Una narradora exposa els arguments de les grans narracions partint de textos originaris ben antics que ajuden a allunyar la infantilització que  acompanya gairebé sempre les rondalles més conegudes.

Aquest projecte va començar fa 14 anys als IES de l’Eixample com a continuïtat del que es du a terme a les escoles públiques de primària d’aquest Districte de Barcelona.

Des del curs 2003 – 2004 l’IES Ernest Lluch acull el programa de Tantàgora  de Boca a orella de foment de l’oralitat als CEIP i als IES. I enguany en fan aquesta valoració  Baixar

A la ciutat de Barcelona aquest programa es pot sol.licitar als CRP i a la resta de Catalunya a tantagora@tantagora.net